29 november 2011

Lugnande allergibesked

Igår blev jag uppringd av läkaren som vi har på Ålidhems HC. Det var han som skickade brevet om provsvaren för allergi. Mika gjorde ju som sagt ett RAST-test. Det är en analys av specifika antikroppar mot allergen (ämnen som ger allergi). RAST indelas i en skala 0-6 där 0 är "bäst"och 6 anger hög förekomst av antikroppar, dvs man är allergisk mot det testade ämnet. Läkaren började med att berätta att Mikas testresultat mot katt låg på strax under två. Man kan alltså inte konkret säga att Mika är allergisk mot katt, bara att det till viss del fanns lite antikroppar mot allergenet. I och med det så tyckte han heller inte att det fanns någon anledning till att vara orolig. Speciellt inte eftersom vi har en katt av allergivänligare ras, som dessutom Jocke tål (som annars är allergisk). Sten som läkaren heter, sa även att Mika bör ha haft allvarligare symptom än att bara vara förkyld. Eftersom barn kan, det första året på dagis, drabbas i snitt av 12 st förkylningar så är Mikas krasslighet inget konstigt. Hon är tyvärr bara lite mer drabbad än andra :) Sten poängterade även att de på HC:n skulle ha reagerat och frågat upp om djur i hemmet om de tyckt att Mika visade på mer allergiska symptom. Ni anar inte hur skönt det kändes när han berättade det eftersom det var jag själv som tog upp det hela.

Vidare frågade jag om han tyckte att vi skulle kolla övriga djur, t ex hund som vi kommer i kontakt med titt som tätt. Mikas farmor och farfar har hund och dessutom några vänner till oss. Sten tyckte inte att vi skulle göra det. Han menade på att om Mika inte blir märkbart sämre när hon umgås med hundar så finns det heller ingen anledning till att testa. Det uppstår bara onödig oro och förtvivlan. Precis som det blev med katten sa han.

Efter kattallergisnacket så tog jag upp vår misstanke mot tomatallergi med tanke på Mikas röda "utslag" kring munnen. Sten bekräftade då våra misstankar men han berättade att det inte är allergi utan att det snarare handlar om överkänslighet mot röda frukter/bär/grönsaker samt mot citrus. Det går inte testa på RAST,är inte på något sätt farligt och det växer i nästan alla fall bort. Kändes skönt att få veta det så vi kan försöka undvika dessa födoämnen så gott det går.

Det här med katten känns som en otrolig lättnad och upprättelse på något vis. Många tyckte säkert att vi skulle ha tagit bort katten redan dagen efter beskedet men jag är så glad att jag tog reda på mer fakta innan vi ens tog ett beslut.

4 kommentarer:

  1. Det ordnar sig alltid :) kram

    SvaraRadera
  2. Vi har tagit den röda bobby-car:en hem till oss men den får nog flytta tillbaka till hyllas när han får sin egen. Den röda har så hårda hjul och golven blir så fula av den.. Den nya han ska få har mjukare däck:) får se hur jobbandet blir där mellandagarna.......

    SvaraRadera
  3. Så himla skönt! Fina katten och fina flickan! Kram!

    SvaraRadera